Σπάνιες και τρέχουσες παθήσεις του νευρικού συστήματος με την οπτική της αποκατάστασης

 

Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Νευρολογικών παθήσεων

 

ΣΠΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το κλινικό φροντιστήριο του τμήματος Μελέτης και Αποκατάστασης Νευρολογικών παθήσεων αναφέρεται σε κλινικές περιπτώσεις που παρουσιάζουν ένα πλήθος νοσολογικών εκδηλώσεων και επιπλοκών και χρήζουν μιας ολιστικής προσέγγισης με την οπτική της Αποκατάστασης.

Η πλαγία μυατροφική σκλήρυνση είναι μια εξελισσόμενη πάθηση μη ιάσιμη όπου μετά την διάγνωση ξεκινά μια παρηγορητική «θεραπεία» μέχρι την πιθανή «κατάληξη» του ατόμου. Πόσο μπορεί η Αποκατάσταση να επιβραδύνει την βαριά επιβαρυντική κατάσταση του ατόμου , να διατηρήσει το άτομο ενεργό και με ποιότητα ζωής? Πως μπορεί η Αποκατάσταση να υποστηρίξει τους φροντιστές τους και ποια είναι η στάση της Αποκατάστασης στο ζήτημα της ευθανασίας?

Η Πολυομελίτιδα εμφανίζει ένα σύνολο Νευρολογικών και μυοσκελετικών προβλημάτων όπου καλείται ο ιατρός Αποκατάστασης να αναλύσει και να συνθέσει παρεμβάσεις είτε πρόκειται για εκδήλωση post-polio syndrome , είτε για επιδείνωση λόγω γήρατος είτε για πρόληψη της πιθανής επιδείνωσης.

Η βλάβη στον εγκέφαλο μετά από Κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή αιμορραγικό Εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ένα βασικό αντικείμενο παρέμβασης της Αποκατάστασης σε όλα τα στάδια από την ΜΕΘ  έως και την επανένταξη. Οι κατευθύνσεις της Αποκατάστασης έχουν δύο δρόμους: α) την ανάρρωση μέσα από τους μηχανισμούς της καθοδηγούμενης πλαστικότητας του ΚΝΣ και β) Την πρόληψη ή θεραπεία των επιπλοκών.

Αγαπητοί συνάδελφοι και οι τρείς κατηγορίες των παθήσεων οδηγούν τον ασθενή σε μία χρονιότητα ως προς την πάθησή του και την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης.

Σημαντική είναι η σχέση που αναπτύσσεται θεραπευτή-Θεραπευόμενου , η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η κοινή πορεία μέσα  σε μια μακροχρόνια διαδικασία προσπαθειών.

Tο φροντιστήριο  θα είναι διαδραστικό  , με ερωτήσεις και παρεμβάσεις , με βίντεο ασθενών , με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και με role playing.

Θα χορηγηθεί βιβλιογραφία 15 ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου.

 

 

Διάρκεια τρείς ώρες

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ 20-25 ΑΤΟΜΑ